Barbrobetalar-kampanjen våren 2019 är avslutad

Vårens Barbrobetalarkampanj var något annorlunda än kampanjerna brukar vara. I stället för fyra veckor varade kampanjen i cirka två och en halv månader, från 21 januari till 7 april.

Rådslaget hölls onsdagen den 24 april i Särö skolas matsal, med start klockan 16

De enda ungdomar som var närvarande var 11 ungdomar som var intresserade av skateboard. De diskuterade med kommunens politiker och tjänstepersoner.

Rådslagets resultat

Busskort till alla elever i årskurs 6-9

För några år sedan införde kommunen busskort till gymnasieelever och har varit försiktigt positiva till att på sikt införa det för elever i årskurs 6-9. De ekonomiska förutsättningarna kommer att bli sämre framöver, så den satsningen kan man inte göra de närmaste åren. Så som ekonomin ser ut framöver måste beskedet nu bli nej.

Sommarlovsbusskort

Kommunen införde sommarlovsbusskort för ungdomar 15-18 år. Förra året var det statliga pengar som användes till det, men dessa pengar togs bort i statens budget för 2019. Kommunen har inte heller budgeterat för sommarlovsbusskort för i år och det finns inga pengar för detta.

Fler skateramper i Särö

Ungdomarna berättade att det var bra att skateparken i Särö byggdes, men att vissa ramper sedan togs bort och vissa gick sönder. De fick ramper från Urban Summer, men de gick också sönder snabbt eftersom de var byggda i trä. Många barn och ungdomar har åkt skateboard där och nu när det byggs nya bostäder kommer skateparken behöva utvecklas. Ramperna ska vara i betong för att dessa håller längre.

Ordföranden för nämnden för Kultur & Fritid tyckte att förslaget var bra och säger ja till förslaget.

Eventuellt kan ramper byggas i samarbete med gymnasieskolan, vilket ska undersökas. Tre ramper som inte används för tillfället finns hos IP Skogen vid ishallen. Dessa kan ställas i skateparken i Särö. Ungdomarna bildar en arbetsgrupp och får fortsätta jobba med ungdomskonsulenterna i Särö för att bestämma hur ramperna ska se ut.

Sedan 2005 har kommunen genomfört 82 förslag som ungdomar lämnat och kämpat för! Så ta chansen, var med och forma ditt Kungsbacka! 

Hur gör du?

För att lämna förslag skickar du ett mejl till barbrobetalar@kungsbacka.se där du skriver ditt förslag. Ditt förslag får ett nummer och vi publicerar det anonymt på barbrobetalar.se.

Du röstar på ett förslag genom att skicka ett sms till nummer 722 70. I meddelandet skriver du BB, mellanslag och förslagets nummer. Exempel: BB 12.


Har du en fråga?

0300-83 78 50 
barbrobetalar@kungsbacka.se
ungikungsbacka.se

TOPPLISTA 10

+113

FÖRSLAG #3: Busskort till elever i årskurs 6-9

Barbrobetalar 5 months sedan • uppdaterad 5 months sedan 0

Jag tycker att alla barn och ungdomar ska få busskort av skolan de går på!

Tänk dig att inte kunna ta dig vart du vill och när du vill! Att inte kunna åka någonstans och t.ex träffa kompisar, att inte kunna ta sig till skolan utan att dina föräldrar kör dig eller att inte kunna ta dig till din träning. Just precis så är det för mig och andra barn och ungdomar på skolan där jag går (Kullaviks Montesoriskola).

På vår skola får bara de som bor tillräckligt långt bort busskort. Men jag tycker att ALLA barn och ungdomar borde få busskort vare sig de bor nära eller långt bort från skolan!

Det tycker jag för busskort behövs till mer än att ta sig till skolan.
Det finns massor med bra saker med att alla elever ska ha busskort:

1. När klassen ska åka på utflykt behöver inte skolan betala var enda gång för varje barn till busschauffören. För om alla har busskort så har behöver skolan inte betala mer än vad de redan gjort för busskortet.

2. Ett busskort räcker i ett år! För alla utflykter och till alla platser man ska till under det året åker man gratis (det vill säga utom det man betalade för busskortet).

3. Om skolan skulle köpa busskort till så många barn skulle det troligtvis innebära att skolan får rabatt av bussbolaget och i slutändan skulle det vara billigare än att för varje resa man gör med skolan betala för varje barn/ungdom som åker.

4. Barnen kan lättare ta sig till ställen på fritiden. Om barnen inte har busskort så blir det svårt för de att ta sig till sin träning eller träffa kompisar på stan t.ex. Då måste du kanske bli körd ifall det är långt. Eller så kanske du måste gå eller cykla. Men det går inte på vintern, då det är alldeles för halt och kallt. Om barn och ungdomar skulle börja cykla på vintern för de inte kan ta sig till andra ställen på andra sätt skulle det leda till att fler skadar sig!

Vi måste dessutom börja göra mer för miljön och det gör vi verkligen inte ifall alla barn blir körda av sina föräldrar hit och dit! MEN, det finns en lösning på detta! Att barnen får busskort. Det är ett MYCKET mer miljövänligt förslag att åka buss än bil! Bussen löser även problemen när det är kallt och när föräldrarna inte kan skjutsa.

En busstur kostar runt 21 kronor, om man sedan ska byta buss blir det ytterligare 21 kronor och sedan ska man tillbaka på samma sätt igen. Det landar på ungefär 84 kronor, men det blir mer ifall du gör fler byten... Men sedan så är man kanske runt 25 elever i klassen då landar hela summan för en utflykt på 2100 kronor! Tänk att skolan ska betala ungefär så mycket för varenda utflykt ni ska på! Det blir dyrt.

Med ett årskort betalar man en fast summa och sedan får man åka exakt hur mycket man vill under det året. Det är mycket billigare än att betala för varenda tur du gör!

Dessutom så kommer barnen och ungdomarna lättare kunna ta sig från och till skolan och lättare ta sig till aktiviteter på fritiden.

Om skolan betalar för busskort så kan familjerna lägga de pengarna som annars skulle gå till busskortet som man inte fått för att man bor för nära till att kanske barnen får köpa nya kläder eller gå på en aktivitet efter skolan!

Med hjälp av busskortet kommer ALLA barn och ungdomar i Kungsbacka kunna ta sig exakt vart de vill och när de vill!

Så jag tycker att alla barn och ungdomar på alla skolor i Kungsbacka ska få ett eget busskort hur nära eller långt bort man än bor!!

_________________________________________________

Smedingeskolans elevråd fick höstterminen 2018 ta del av resultatet från LUPPen. Vi bestämde oss för att göra en fördjupande enkät utifrån resultatet, för skolans alla klasser. Många bra saker kom fram men ett stort önskemål från Smedingeskolans elever i åk 6-9 är gratis busskort. Detta motiveras genom att man inte har möjlighet att ta sig till fritidsaktiviteter och föräldrar inte har råd att betala busskort eller alternativa färdmedel som EPA eller moped. Vi tycker detta är viktigt för att vi kan se en tydlig koppling mellan en meningsfull fritid och vår framtidstro. Vi är nästa generation och alla måste få samma förutsättningar därför anser Smedingeskolans elevråd att samtliga elever i åk 6-9 i Fjäråsområdet ska få gratis busskort för kvällar och helger.

_________________________________________________

Hej jag skulle vilja ha busskort året runt eller åtminstone på sommaren så som förra året.

_________________________________________________

Jag skulle vilja lämna ett förslag om busskort på Barbro betalar. Jag vill att alla högstadieelever (6-9) i Kungsbacka kommun ska få gratis busskort på alla loven. Alla har inte tillgång till busskort, moped eller annan transport pga pengar. Därför tycker jag att alla borde få samma förutsättningar iallafall under loven. Då ska man ha kul och vara med vänner vilket vissa har svårare för utan transport. Eftersom att kommunen kunde investera i sommarbusskort så kanske man kan överväga att testa detta på de övriga loven också. Föräldrarna jobbar också ofta på loven så personer som brukar kunna få skjuts då kan inte få det under loven.

________________________________________________


Vi tycker att folk i årskurs 8-9 ska få gratis busskort året runt. De ska fungera 24/7 i hela Halland och Västra Götaland. De ska även fungera på tåg. Då blir det lättare att ta sig till olika aktiviteter, så man kan vara mer aktiv hela tiden.

+36

FÖRSLAG #2: Västtrafikkort som även gäller under sommarlovet

Barbrobetalar 5 months sedan • uppdaterad 4 months sedan 0

Jag tycker att man borde få ett Västtrafikkort som även gäller under sommarlovet. Ett sommarbusskort som det har varit åren innan.

____________________

Hej Barbro betalar!

Jag tycker att busskorts idéen är jätte bra men jag hade gärna velat ha under sommarlovet då man är som mest med kompisar. Buss kortet ska vara ett Västtrafik kort från årskurs 6-9.😁

____________________

Jag skulle önska busskort till sommarlovet för högstadieelever. För att man inte skall vara låst till hemmet.

____________________

Sommarbusskort!!!! (likadana som förra året)

____________________

Hej, vi ungdomar i Kungsbacka kommun vill gärna ha sommarkort denna sommar igen:)

____________________

Hej jag skulle vilja ha busskort året runt eller åtminstone på sommaren så som förra året.

____________________

Jag skulle vilja lämna ett förslag om busskort på Barbro betalar. Jag vill att alla högstadieelever (6-9) i Kungsbacka kommun ska få gratis busskort på alla loven. Alla har inte tillgång till busskort, moped eller annan transport pga pengar. Därför tycker jag att alla borde få samma förutsättningar iallafall under loven. Då ska man ha kul och vara med vänner vilket vissa har svårare för utan transport. Eftersom att kommunen kunde investera i sommarbusskort så kanske man kan överväga att testa detta på de övriga loven också. Föräldrarna jobbar också ofta på loven så personer som brukar kunna få skjuts då kan inte få det under loven.+26

FÖRSLAG #9: Fler skateramper till skateparken i Särö centrum

Barbrobetalar 5 months sedan 0

Jag tycker att skateboard ytan bakom bollhallen i Särö centrum, som kallas Plaza, borde byggas på och få fler ramper. Vi är några här i Särö som åker skateboard och det finns inte så många bra ytor som man kan åka på. Om man vill komma till en bra plats får man ta sig in till Kungsbacka eller Göteborg och eftersom möjligheten finns och Plaza redan är en påbörjad skateboard yta borde det gå att utveckla och slutföra detta.

Hade varit jättekul om förfrågan gick igenom, detta är något som känns viktigt för oss. Tack!

+2

FÖRSLAG #10: Gymkort

Barbrobetalar 5 months sedan • uppdaterad 5 months sedan 0

Vi önskar att få gymkort för ungdomar i Kungsbacka kommun då vi tror att det är viktigt att satsa på ungas hälsa och alla har inte råd att gå till gym.

0

FÖRSLAG #8: Badmintonhall

Barbrobetalar 5 months sedan 0
0

FÖRSLAG #7: Uteskottramp utanför ishallen

Barbrobetalar 5 months sedan 0
0

FÖRSLAG #5: Mer öppettider i Tingbergshallen

Barbrobetalar 5 months sedan 0
0

FÖRSLAG #4: Busskort till Onsalaelever på Varlaskolan

Barbrobetalar 5 months sedan 0